נעים להכיר: רולי חדש!
כְּתַב רָהוּט עִבְרִי, כְּתַב יָד עִבְרִי אוֹ כָּתַב עָגֹל בַּסִּפְרוּת הַתּוֹרָנִית הַיְּהוּדִית מְכֻנָּה גַּם כָּתַב מְשִׁיטָא הוּא אָלֶפְבֵּית עִבְרִי חֲלוּפִי הַמְּשַׁמֵּשׁ בְּעִקָּר לִכְתִיבָה מְהִירָה, לְצַד הַכְּתָב הַמְּרֻבָּע (הָאָלֶפְבֵּית הָתִקְנִי שֶׁל הָעִבְרִית וְשָׂפוֹת יְהוּדִיּוֹת אֲחֵרוֹת), הַמְּשַׁמֵּשׁ בְּעִקָּר לִדְפוּס. הַכַּתָּב הָרָהוּט מִתְאַפְיֵן בְּקַוִּים מְעֻגָּלִים, וְהוּא נָפוֹץ מְאוֹד בְּכִתְבֵי יָד לֹא-מֻדְפָּסִים. מְהִירוּת הַכְּתִיבָה בִּכְתַב רָהוּט מִתְקַבֶּלֶת בְּשֶׁל הָעֻבְדָּה שֶׁכִּמְעַט כָּל הָאוֹתִיּוֹת נִכְתָּבוֹת בִּמְשִׁיכַת קֻלְמוֹס אַחַת.
מי בא לקולנוע לב היום?
סטודיו רולי (סטודיו רוטשילד את ליפמן) נוסד בתל אביב בשנת 1946 ופעל עד שנות ה־80 של המאה ה־20. מייסדיו הם גרד רוטשילד (1919, גרמניה – 1991, ישראל) מעצב גרפי ומאייר שעלה לארץ בשנת 1934, וזאב ליפמן (1920, גרמניה – 2011, ישראל), מעצב גרפי וטיפוגרף שעלה לארץ בשנת 1933. שניהם למדו במחלקה לגרפיקה שימושית בבצלאל החדש. סטודיו רולי נחשב לאחד מבתי הסטודיו המובילים שפעלו בשנות בישראל ה־50 וה־60, ועבודות שעוצבו במסגרתו זכו בלמעלה מ־120 פרסי עיצוב. בין שני השותפים הייתה חלוקת עבודה: רוטשילד הופקד לרוב על עבודת האיור, בעוד ליפמן עסק בעיקר בכתב.
סטודיו רולי (רוטשילד את ליפמן)
אוֹת רולִי (רַהַט) שִׁמְּשָׁה בְּעִקָּר לְכַרְטִיסֵי בְּרָכָה,
לְפִרְסֹמֶת וּלְכוֹתָרוֹת כְּכַתָּב אִישִׁי וְשׁוֹנֶה.
הָיְתָה מְצוּיָה בְּסִדּוּר יָד בִּלְבַד.
בואו נלך לָמְצִיאוֹן בסנטר!
קורסיבי הוא כל סגנון של עט-עט שבו כמה דמויות נכתבות יחד באופן זורם, בדרך כלל בכדי להפוך את הכתיבה למהירה יותר, בניגוד לאותיות בלוק. הוא משתנה בפונקציונליות ובשימוש המודרני בשפות ובאזורים; בשימוש ציבורי במסמכים אמנותיים ופורמליים וכן בתקשורת פרטית. כותרת פורמלית מחוברת בדרך כלל, אך כותרת מזדמנת היא שילוב של חיבורים והרמות עט. ניתן לחלק את סגנון הכתיבה כנטוי או מחובר.
השיטה הקורסיבית משמשת באלפבית רבות עקב הרמת עט לעתים רחוקות והאמונה שהיא מגבירה את מהירות הכתיבה. בחלק מהאלפבית, אותיות רבות או כולן במילה מחוברות, ולעתים יוצרות מילה בקו אחד מורכב. מחקר שנערך בשנת 2013 גילה שמהירות הכתיבה החופשית זהה להדפסה, ללא קשר לאיזה כתב יד הילד למד תחילה.
קורסיבי הוא סגנון של כתיבה בו סמלי השפה נכתבים בצורה צמודה ו/או זורמת, בדרך כלל כדי להפוך את הכתיבה למהירה יותר. סגנון כתיבה זה נבדל מ"סקריפט הדפסה" באמצעות אותיות קוביות, שבהן אותיות המילה אינן מחוברות ובכתב אותיות רומאי/גותי ולא מחובר. הכתיבה הפורמלית מחוברת בדרך כלל, אך הכתיבה הבלתי רגילה היא שילוב של חיבורים והרמות עט. בשפות הערבית, הסורית, הלטינית והקירילית, אותיות רבות או כולן במילה מחוברות (בעוד שאחרות אינן חייבות), ולעתים יוצרות מילה בקו אחד מורכב. בכתיבה רהוטה עברי ורהוט רומי, האותיות אינן מחוברות.
ליגטורה היא כתיבת אותיות המילים עם שורות המחברות בין האותיות כך שלא צריך להרים את העט או העיפרון בין האותיות. בדרך כלל חלק מהמכתבים כתובים בלולאה כדי להקל על החיבורים. בטקסטים יווניים מודפסים נפוצים, גופני האותיות הקטנים המודרניים נקראים "קורסיביים" אם כי האותיות אינן מתחברות.
שְׁלַח לִי שֶׁקֶט בְּקֻפְסָא מֵאֶרֶץ רְחוֹקָה
רוצים לנסות אותי? - ליחצו על הלינק ממש כאן למטה בקצה העמוד (-:
שוקולד לבן.
אודות
חידוש עכשווי לרולי (רהט) שעוצב בשנות החמישים ע״י סטודיו רולי (רוטשילד ליפמן) בהתיעצות עם ד״ר משה שפיצר.
אותיות הגופן המקורי היו בעלות צורניות מובהקת, שלא שרדה את הזמן שחלף. מצד שני, התנועה והחופש שלהן תמיד משכו את הטייס שהחליט לתת להן חיים חדשים.
החידוש הוא טייק חופשי לאותיות מתוך אהבה וכבוד למקור וליוצריו.
והתוצאה היא פונט קורסיבי (Brush Script) נעים וכייפי אשר עובד היטב גם בטקסט בשל הקריאות הגבוהה שלו. בעל ניקוד מלא כמובן.
אנו מקווים שההחייאה תשיב לרולי את חסד נעוריו,
תפיח רוח חדשה בכנפיו ונוכל שוב כולנו להנות ממעלליו
(-:
טקסט סטודיו רולי באדיבות מרכז שנקר לחקר העיצוב בישראל
לינק לעמוד: סטודיו רולי